Dodaj ofertę za darmo

alkohole

alkohole (ar. al-kuhl - substancja delikatna) - pochodne węglowodorów, w których co najmniej 1 atom H został zastąpiony grupą -OH. W zależności od liczby grup -OH w cząsteczce a. dzielą się na: jednowodorotlenowe (a. metylowy, etylowy), diole, tj. a. dwuwodorotlenowe (zwane pospolicie glikolami ze względu na słodkawy smak), triolegliceryna - również słodka) itd.

Są to ciecze lub ciała stałe, a. jednowodorotlenowe liczące mniej niż 4 atomy C w cząsteczce mieszają się z wodą w dowolnym stosunku, wyższe rozpuszczają się tym trudniej, im więcej zawierają atomów C; wszystkie mają smak palący. Diole i triole rozpuszczają się lepiej (dzięki większej liczbie grup OH są bardziej podobne do wody H-OH). A. mają charakter słabych kwasów, z metalicznymi potasowcami tworzą nietrwałe sole (alkoholany, stosowane w syntezie chemicznej), natomiast z kwasami reagują na trwałe estry. A. otrzymuje się przez rozkład estrów naturalnych, przez fermentację lub syntetycznie (najczęściej), niekiedy przez rozkład surowców naturalnych. Pewne ilości wyższych, bardziej skomplikowanych a. występują w przyrodzie w stanie wolnym, w woskach, tłuszczu wełny owczej itp. Zastosowanie: rozpuszczalniki, surowce do syntezy chemicznej, np, estrów służących jako substancje zapachowe, smakowe (olejki do ciast), zmiękczacze. Estry z kwasami nienasyconymi są surowcami do produkcji tworzyw sztucznych; a. etylowy służy do celów spożywczych, a. metylowy (bardzo silna trucizna) - tylko do celów technicznych.

Skorowidz