Ishida: Menù stawia na zwiększoną szybkość i wydajność
2023-07-24
Dwie naważarki do świeżej żywności firmy Ishida (FFW) zainstalowane w zakładzie firmy menù s.R.L., wiodącego włoskiego producenta specjałów spożywczych dla branży gastronomicznej, zapewniają znaczną poprawę szybkości i wydajności produkcji. Pozwoliły też na znaczne zmniejszenie nakładów pracy w procesie ważenia i pakowania szeregu wysokiej jakości produktów warzywnych i owoców morza.
Oba urządzenia znacznie zwiększyły prędkość napełniania. CCW-R2-112 może napełniać do 50 puszek na minutę w przypadku ważenia pojedynczego składnika. CCW-R2-106 osiąga do 20 doypacków na minutę.
Naważarka Ishida z serii FFW stanowi alternatywne rozwiązanie do obsługi bardzo lepkich, świeżych i wrażliwych na obicia produktów. Sprawdza się szczególnie w fabrykach z ograniczeniami wysokości. FFW może odbierać produkty z przenośnika taśmowego do górnej części wagi, gdzie jeden lub dwóch operatorów za pomocą podajników taśmowych równomiernie rozprowadza je do lejów wagowych. Pomaga to zmaksymalizować szybkość i wydajność procesu ważenia. Funkcje takie jak drzwiczki zgarniacza, żebrowane powierzchnie i zasuwy zgarniające na zbierających przenośnikach taśmowych minimalizują przywieranie produktu.
W menù każda waga obsługuje różnorodne lepkie i delikatne produkty, w tym karczochy, młodą cebulę, grzyby, suszone pomidory, oliwki i owoce morza. System dystrybucji z lejkiem wahliwym automatycznie przenosi produkt do podajników taśmowych za pomocą przedłużonego ramienia, które porusza się po górnej części wagi. Czujniki nad każdym lejem zbiornika monitorują ilość produktu i w razie potrzeby uzupełniają jego ilość.
Niektóre produkty mieszane stanowią wyzwanie podczas pakowania. Zwłaszcza grzyby, nie mieszają się dobrze, ponieważ różnice w ich kształtach i gęstości mogą powodować, że po wymieszaniu podczas podawania i przenoszenia do wagi rozpadają się. W przypadku innych mieszanek, takich jak owoce morza, ważne jest zachowanie spójności mieszanki, szczególnie dotyczy to równomiernego rozprowadzania droższych produktów.
To właśnie temu wyzwaniu starał się sprostać producent. 12-głowic modelu CCW-R2-112 można podzielić, tak by oddzielnie ważyć poszczególne produkty, a następnie równomiernie odważać każdy z nich podczas napełniania puszek. Dzięki tej elastyczności, w przypadku odważania produktów jednoskładnikowych, można podzielić wagę na dwie części, każda po sześć głowic, obie z rynną wyładowczą poniżej. Umożliwia to jednoczesne napełnianie dwóch puszek w celu zmaksymalizowania przepustowości.
Maszyna CCW-R2-106 obsługuje opakowania doypack o masie 1 kg i 2,5 kg. Obecnie testowany jest również mniejszy rozmiar 400 g. Naważarka obsługuje również dwie wysokości puszek - o pojemności jednego litra (1050 g) i 600 g. Dokładność wynosi od 5 do 10 g wagi docelowej.
Przy szerokiej gamie obsługiwanych produktów, obie wagi oferują elastyczność umożliwiającą szybkie i wydajne przezbrojenia, aby sprostać wszystkim wymaganiom. Higieniczna konstrukcja FFW umożliwia szybkie czyszczenie - wszystkie zbiorniki można łatwo wyjąć i umieścić na specjalnym stojaku w celu całkowitego umycia.
Kolejną specjalną cechą instalacji jest zmotoryzowana suwnica dla 12-głowicowej wagi FFW, która umożliwia cofnięcie całego systemu ważenia i napełniania znad napełniarki puszek, zapewniając łatwy dostęp do wagi w celu jej czyszczenia i konserwacji.
„Jesteśmy zachwyceni wydajnością naważarek do świeżej żywności firmy Ishida i tym, jak pomogły nam one przekształcić operację wymagającą ręcznej obsługi w znacznie bardziej wydajne rozwiązanie" – podkreśla Massimo Baccarini, dyrektor techniczny menu.
Menù s.R.L. Jest wiodącym producentem specjałów spożywczych dla gastronomii, w tym przypraw, sosów i past, dań makaronowych, dań gotowych oraz mieszanek do ciast i deserów. Szefowie kuchni firmy łączą kreatywność z najnowocześniejszą technologią, by nieustannie rozwijać autorskie receptury, zapewniając wysoki poziom produkcji bez uszczerbku dla jakości. Składniki są pozyskiwane zarówno lokalnie, jak i z najważniejszych włoskich i zagranicznych rynków żywności. Wszystkie specjały firmy są produkowane bez konserwantów i pod najsurowszymi warunkami kontroli. Menù jako jedna z pierwszych we Włoszech zastosowała aseptyczne systemy sterylizacji, aby zapewnić produkty o niepowtarzalnej jakości i świeżości.
Źródło: ishidaeurope.pl
- Aktualności
-
2023-09-01 12:39:08 | Komentarze: 0
Wywiad z Robertem Rosickim, Wiceprezesem Zarządu Eurocast
W rozmowie poruszane są takie tematy jak: wpływie zmian legislacyjnych UE na producentów tworzyw sztucznych, wpływie obecnych warunków gospodarczych na zapotrzebowanie na recyklat, oddziaływaniu inflacji na poziom konsumpcji tworzyw sztucznych, oraz o obecnej sytuacji Eurocastu i jego planów na dalsze miesiące.
-
SBV - Dokładność ważenia zapewniła szybki zwrot kosztów
-
Mack Service: Automatyzacja pozwoliła zredukować nadważenia sałatki owocowej o 86%
-
Ishida optymalizuje proces pakowania
-
Interpack 2023: Ishida z nowymi rozwiązaniami w zakresie pakowania
-
INSPIRA Boxmotion - pakowanie dostosowane do najnowszych wymagań rynku
-
Ishida wprowadza na rynek nowy X-ray najwyższej klasy
-
ML Polyolefins wśród laureatów konkursu na najlepsze produkty 26. edycji targów PLASTPOL
-
Raport Plastics Europe "Tworzywa sztuczne w obiegu zamkniętym - analiza sytuacji w Europie"
-
Świadectwa Packaging Circular Economy przyznane po raz trzeci